Danica Stanimirovic

 

 

dr Danica Stanimirović (18. septembar 1962 - 17 januar 2024)

 

Bio je 17. Januar 2024. godine malo pre ponoći kada nas je Danica Stanimirović zauvek napustila.

Danicu sam prvi put video u septembru sada daleke 1977. godine, kada je iz rodnog Užica došla u Beograd i sela u prvu klupu do prozora tadašnjeg I-b odeljenja beogradske Matematičke gimnazije. Dugačka plava kosa, farmerke i karirana košulja. Jedna od sedam dama našeg razreda.

Danica je vrlo brzo shvatila da život, osim matematike i fizike (sa kojima je uvek bila u prijateljstvu), pruža mnogo više. Počela je da piše prozu i poeziju, kao i da slika. Za svoj umetnički rad dobila je Oktobarsku nagradu Grada Beograda. Početkom osamdesetih bila je deo beogradske punk scene kao klavijaturista benda "Nećemo Kompromise Nismo Mi Pankrti". I zaista, nikada u životu ih nije pravila, naročito kada je u pitanju njen lični ili profesionalni integritet.

Danica je 1981. godine otpočela studije medicine a odmah zatim i doktorske studije, koje uspešno završava 1988. godine i tako sa 26 godina postaje najmlađi doktor nauka u državi od 23 miliona stanovnika.

Vesele devedesete dočekuje u Vašingtonu, gde završava dvogodišnje post doktorske studije na prestižnom NIH (National Institute of Health). Njen rad zapažaju menadžeri kanadskog NRC (National Research Council), pa se Danica i Dušan jula 1993. godine sele u Otavu, Kanada.

Tokom 31 godine provedene na NRC, Danica je postigla sve što je ljudski bilo moguće. U trenutku svoje prerane smrti bila je Direktor NRC Translational Bioscience Department, u kome je radilo više od stotinu ljudi. Sedela je u savetodavnim telima velikih biofarmaceutskih kuća kao i mnogih međunarodnih zdravstvenih organizacija. Bila je vanredni profesor na University of Ottawa. Prošle godine je primljena u članstvo Kanadske Akademije nauka. Dobitnik je prestižne Public Service Award of Excellence, koju dodeljuje Federalna vlada. Autor je preko 170 publikacija, knjiga, delova knjiga kao i nosilac 22 patenta iz domena integrativnih neuro-nauka.

Nesumnjivo vrhunski naučnik i lider, Danica je pre svega bila izuzetno ljudsko biće. Veoma skromna, uvek je izbegavala da u društvu priča o svojim dostignućima. Umetnost, vrtlarstvo i putovanja su bili njen svet koji je je delila sa prijateljima, uz čašu vina na njenoj terasi, okružena prirodom. Potpuno posvećena svom suprugu Dušanu, Danica je bila poštovana zbog svoje inteligencije i mudrosti. A svako ko ju je malo bolje poznavao iskreno ju je voleo, zbog širine njene potpuno čiste, iskrene duše.

Počivaj u miru draga naša Danice.

Milutin Stojanović